KONFABULATOR: Vatikan oštro demantirao sličnost Svetog oca s Pantelijom Topalovićem!

Ivan Kegelj

14. ožujka 2013.

KONFABULATOR: Vatikan oštro demantirao sličnost Svetog oca s Pantelijom Topalovićem!

Portparol novog pape Franje prvog, kardinal protođakon Jean-Louis Tauran, oštro je sinoć demantirao da Sveti otac Franjo I. sliči na pokojnog Panteliju iz filma Maratonci trče počasni krug. Neposredno nakon izbora pape, naime, na nizu Facebook profila u posjedu više neimenovanih osoba i određenih internet portala iz Srbije, Hrvatske te BiH pojavila se fotografija na kojoj se upozorava na sličnost novoimenovanog pape s Pantelijom Topalovićem, likom iz popularnog filma redatelja Slobodana Šijana. O reakciji Vatikana na predmetnu blasfemiju čitati na


Sporna fotografija koja je uznemirila duhove (FOTO: Facebook)

"Papa je pljunuti Pantelija!", "Živio Papa, Pantelija prvi!", "Franjo prvi i pokojni Pantelija sliče kao jaje jajetu!" Ove i poruke sličnog sadržaja sinoć su izazvale oštru i dosad nezapamćenu reakciju Svete stolice. Na redakcije više hrvatskih i srpskih portala, tako i na adresu naše redakcije, stiglo je vatikansko priopćenje u kojem se ističe nedopustivost usporedbe Svetog oca Franje prvog s pokojnim Pantelijom iz filma Maratonci trče počasni krug.

KONFABULATOR: Biskupi ukinuli nedjeljno služenje svetih misa!

"S obzirom da je na više Facebook profila u posjedu osoba i portala s područja zemalja bivše Jugoslavije, posebice s područja Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, objavljena fotografija na kojoj se Svetog oca uspoređuje sa stanovitim Pantelijom, ovim putem oštro prosvjedujemo i demantiramo svaku sličnost Pape Franje Prvog sa spomenutim gospodinom. Kao što je razvidno iz fotografije priložene u ovom bogohulnom činu, koji za namjeru očito ima uvrijediti sve pripadnike Rimokatoličke crkve, Njegova svetost Papa Franjo Prvi niti najmanje ne sliči na osobu pod imenom Pantelija. Ovim putem najoštrije osuđujemo necivilizirano ismijavanje Svetog oca i demantiramo svaku njegovu sličnost sa spomenutim Pantelijom", stoji u reakciji službenog Vatikana, koju potpisuje kardinal protođakon Jean-Louis Tauran.


Pantelija nije mrtav (FOTO: Facebook)

Fotografija spornog sadržaja izazvala je buru reakcija i u domaćoj javnosti, a najviše su, po svemu sudeći, uvrijeđeni vjernici rimokatoličke vjeroispovijesti. Između ostalih izdvajamo pismo koje je rano jutros stiglo u našu redakciju. Sadržaj tog pisma je sljedeći:

"Cijenjena redakcijo internet portala Lupiga, ove riječi govorimo u pero advokatu, prijatelju Miliću, jer u vas sve zajedno nemamo ni malo povjerenja te smatramo da je ova opomena pred tužbu jedini način da ozbiljno shvatite naše pismo i objavite ga na svojim stranicama. Žao nam je što smo vas dosad čitali, odnosno što niste sredstvo informiranja nekog našeg neprijatelja. Tko vas čita i posjećuje ni pakao mu neće teško pasti. Što se tiče fotografije na kojem se novog papu Franju Prvog uspoređuje s Pantelijom, možemo vam saopćiti sljedeće: Sve što imamo spremni smo potrošiti na sudski postupak u kojem ćemo od vašeg portala tražiti milijunsko obeštećenje. Bit ćemo kratki i jasni kao što smo uvijek bili. Od vas zahtijevamo da s cjelokupnog prostora Interneta povučete fotografiju na kojoj se tvrdi da novi papa liči na Panteliju. Razbojnici, onakvog čovjeka ste našli da falsifikujete!". Kao potpisnik ovog protestnog pisma navedena je stanovita obitelj Topalović.

Zbog objave neukusne fotografije na kojoj se tvrdi da novi papa, Njegova svetost Franjo prvi sliči na Panteliju, ovim putem se ispričavamo svim uvrijeđenim pripadnicima Rimokatoličke crkve, a posebno spomenutoj obitelji Topalović. U pitanju je tek neukusna šala, prouzrokovana činjenicom da administrator naše Facebook stranice nije dovoljno iskusan da bi u potpunosti razumio ozbiljnost trenutka izbora novog Svetog oca.

Lupiga.Com