Od nosa do usta za Novu Godinu

Ivor Car

3. veljače 2003.

Od nosa do usta za Novu Godinu

Nakon Amera i nakon Rusa, red da proslavi Novu Godinu došao je i na najmnogoljudniju naciju svijeta. Red je došao na Kineze. U Pekingu se uz uobičajenu uličnu paradu s velikim papirnatim zmajem na njenom početku, moglo vidjeti i nekih drugačijih "proslava". Jedna od njih je i ova sa fotografije.
Dugo nakon Amerikanaca, i nešto manje dugo nakon Rusa, Novu Godinu proslavili su i pripadnici treće svjetske velesile, Kinezi. Razlog takvom neskladu je taj što se Kinezi ne koriste solarnim kalendarom, već lunarnim, zbog čega njima Nova Godina započinje obično početkom veljače. Poznato je kako se kineska Nova Godina slavi uz veličanstvene ulične parade, koje obvezno predvodi veliki papirnati šareni Zmaj, ali neki drugi ulazak u novu godinu slave na neke drugačije, nekome i zanimljivije načine. Jedna od tih drugih je i ova Kineskinja s fotografije, koja je uoči Nove Godine izvela neobični performance. Svoje umijeće pokazala je znatiželjnicima u Zemljinom hramu u Pekingu, večer uoči Nove Godine, a umijeće se sastoji od provlačenja zmije kroz nos da bi je izvadila van kroz usta. Ne trebam napominjati kako je zmija za vrijeme performancea bila živa.
Možda je ova pravo mjesto i povoljan trenutak da ispričamo pričicu koju neki od vas možda nisu imali prilike ćuti. Naime, poznato je kako u kineskom kalendaru postoje ciklusi. Jedan ciklus traje 60 godina i sastavljen je od pet puta dvanaest godina. Pet puta zato što se svaki od njih podudara s jednim od pet elemenata: vodom, vatrom, metalom, zemljom i drvom. Trenutno traje 78 ciklus, koji je započeo 1984. godine, a trajat će dakle do 2044. godine. Zašto dvanaest godina? Zato što je samo dvanaest životinja došlo pozdraviti se s Budom kada je ovaj planirao napustiti zemlju. Tih dvanaest su bili redom: štakor, vol, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pijetao, pas i svinja. Buda ih je nagradio tako što je po svakoj od njih nazvao jednu godinu. Zanimljiva tema, nekako brijem da će uskoro pasti i neka e-ciklopedija na temu kineske Nove Godine.