OTVORENO PISMO VODSTVU HRT-A: "Neugodan osjećaj cenzure"

Lupiga.Com

9. siječnja 2018.

OTVORENO PISMO VODSTVU HRT-A: "Neugodan osjećaj cenzure"

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Nakon što je zbog prosvjeda udruge udovica hrvatskih branitelja vodstvo HRT-a naprasno uklonio najavljivanu televizijsku premijeru filma Pave Marinkovića „Ministarstvo ljubavi“, otvorenim pismom vodstvu HRT-a obratila se koordinacija Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

„Osupnuti smo činjenicom da je dolaskom na portu nacionalne televizije i tamošnjim prosvjedom bilo kojega pojedinca ili skupine ljudi moguće uređivati program i pritiscima te mimo svake utvrđene procedure, ishoditi promjenu dogovorenog emitiranja hrvatskih filmova ili bilo kojeg drugog programski planiranog sadržaja. Drugim riječima, vrlo je neugodan osjećaj da je početkom 2018. moguća cenzura na Hrvatskoj radio-televiziji“, stoji u pismu koje podsjeća kako je scenarij za film izabran upravo na natječaju HRT-a, prošao je natječaj i kolaudaciju HAVC-a, koprodukcijski natječaj u Češkoj, Eurimagesov natječaj, bio već javno prikazivan u hrvatskim kinima te nagrađivan na mnogim festivalima.

ured glavni ravnatelj hrtSvi šute o tome tko je na HRT-u primio udovice hrvatskih branitelja i odlučio skinuti TV premijeru filma koji je HRT sufinancirao i danima najavljivao u programu (FOTO: Lupiga.Com)

Podsjetimo, Velimir Bujanec prvi je na svojoj Facebook stranici objavio kako je delegacija udovica Domovinskog rata zatražila prijem kod odgovornih osoba na HRT-u i zabranu emitiranja filma koji – smatraju – izruguje jednu ranjivu skupinu. Tko ih je na HRT-u primio nakon što su, ustvrdio je Bujanec u svojoj objavi, zaprijetile kako s porte HRT-a neće otići, ostalo je nepoznato

Koordinacija je svoje otvoreno pismo adresirala na glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i ravnatelja poslovne jedinice Program Renata Kunića i u njemu izražava čuđenje iznenadnim problematiziranjem tematike filma zbog kojeg je HRT – kako su naveli – odlučio odjednom zatražiti mišljenje je li prikazivanje "Ministarstva ljubavi" Pave Marinkovića na javnom medijskom servisu u skladu sa zakonskom regulativom.

Obaviješten o svemu o slučaju se medijima očitovao i ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić koji je ocijenio da se tu radi o klasičnom podmetanju, politizaciji i prizemnom iskazivanju nezadovoljstva s jednim od najboljih hrvatskih filmova u posljednjih deset godina.

Radi se, naime, o komediji inspiriranoj novinskim člankom koji spominje mogućnost da se obiteljskim zakonom uskrati pravo na mirovinu udovicama branitelja koje žive s novim partnerima. Na toj ideji razvija se fantastična priča o posebnom ministarstvu koje osniva država i agentima ministarstva koji istražuju privatan život takvih udovica. Premda satira uvijek cilja bolna mjesta, ovdje namjera nipošto nije bila izrugivati se ikom drugom do li državnoj administraciji i idejama kakve političkom aparatu mogu pasti na pamet – daleko od bilo kakve humanosti i zdravog razuma.

Čije je mišljenje na koncu zatražilo programsko vodstvo HRT-a nije poznato, no za premijeru filma brzo su pronašli novi termin – 11. siječnja.

„Bez obzira što je brzo pronađen novi termin za film 'Ministarstvo ljubavi', nadamo se da je ovo usamljeni slučaj podlijeganja bilo kakvim vrstama pritisaka na programsku politiku nacionalne televizije i na hrvatsku kulturu“, zaključuje svoje pismo Koordinacija Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

No, ako je suditi prema dosadašnjem iskustvu – pritiscima su na HRT-u uvijek spremni podleći. Možda su u posljednje vrijeme tek zbunjeni oko toga kojim pritiscima popustiti, pa spremno ustuknu na svaki. I to je, uostalom, jasan pokazatelj stanja duha i rezultata politike koja se vodi prema javnom medijskom servisu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HAVC

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.