RECI NE: Rundek i ZbrKu za zabranu jednokratnih plastičnih vrećica

A.B.

22. srpnja 2019.

RECI NE: Rundek i ZbrKu za zabranu jednokratnih plastičnih vrećica

„Svijet se utapa u jednokratnoj plastici. Njezina proizvodnja raste iz godine u godinu, a goleme količine te plastike završavaju u okolišu te ugrožavaju život brojnim životinjskim vrstama“, poruka je koju mnogi uporno ne žele čuti, a radi se o vrlo točnoj procjeni današnjeg stanja što ju je Greenpeace, neovisna globalna organizacija koja za misiju ima zaštitu i očuvanje okoliša te promicanje mira, ubacio u tekst svoje peticije „Recimo NE plastičnim vrećicama“. Zbog problema koji ne muči samo Jadran, niti samo Hrvatsku, niti Europsku uniju već cijeli planet, Greenpeace od Vlade Republike Hrvatske zahtjeva da donese odgovornu odluku i zabrani jednokratne plastične vrećice.

U Greenpeaceovu kampanju ovih se dana uključio i poznati glazbenik Darko Rundek, koji već dugi niz godina intenzivno upozorava na probleme u zaštiti i očuvanja okoliša. Za ovu priliku snimio je i pjesmu „Reci NE“ u suradnji sa školskim zborom iz Velike Gorice, ZbrKu, koji je prije dvije godine na Festivalu dječjeg stvaralaštva osvojio glavnu nagradu u kategoriji „Školska mjuza“, pod vodstvom profesora Mladena Ergića.

„Pjesma nas je odmah zarazila, a posebno nas veseli što su se zainteresirali i uključili i mladi ljudi. Vrijeme je da stanemo na kraj pogubnim praksama koje štete budućim generacijama. Kao što prikazuje ovaj spot, želimo spriječiti da se današnja djeca sutra utope u moru plastike i plastičnih vrećica“, objašnjava voditeljica kampanje Petra Andrić, a oglasio se i sam Rundek.

„Drago mi je što smo mogli podržati kampanju Greenpeacea protiv plastike za jednokratnu upotrebu, kao i da sam mogao surađivati sa zborom ZbrKu koji je bio super. Pozivam vas da potpišete peticiju za zabranu plastičnih vrećica. Reci NE!“, poručio je Rundek, a peticiju je do sada na internetskim stranicama Greenpeacea Hrvatska potpisalo više od 53.000 građana.

Toliki broj potpisa u Greenpeaceu, koji se inače beskompromisno drži pravila da ne prihvaća donacije vlada, Europske unije, kompanija ni političkih stranaka, smatraju jasnom porukom javnosti da je nužna promjena hrvatske politike po pitanju plastičnih vrećica.

U opisu peticije objašnjava se kako je početkom 2019. godine u Hrvatskoj nastupila obaveza naplate „laganih“, odnosno običnih plastičnih vrećica te su iz obaveze izuzete „vrlo lagane vrećice, koje bi trebale služiti kao primarna ambalaža, i to uz natpis „vrećice koristite štedljivo“. No, tijekom siječnja i veljače aktivisti Greenpeacea su obišli brojna prodajna mjesta u Hrvatskoj te utvrdili kako se na terenu ova odredba o obaveznoj naplati uglavnom ne provodi ili se kao „obične“ dijele najtanje vrećice. 

„U Greenpeaceu smatramo da se na ovaj način neće postići željeni cilj, odnosno drastično smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Hrvatska vlada izabrala je najlakši put, što očito donosi i najslabije rezultate. Problem treba rješavati na izvoru: vrijeme je da stanemo na kraj najezdi jednokratne plastike! Zahtijevamo da Hrvatska donese odgovornu odluku i zabrani jednokratne plastične vrećice“, poručuju iz Greenpeacea. 

Peticiju možete potpisati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Greenpeace

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"