S DRUGE STRANE EKRANA: Životna lekcija Jadranke Stojaković

Jagoda Kljaić

25. veljače 2013.

S DRUGE STRANE EKRANA: Životna lekcija Jadranke Stojaković

Televizijski program svim se silama trudi dati što više prostora neznanju engleskog jezika Ingrid Antičević Marinović, „Severininoj“ haljini Milanke Opačić ili sve bližem stranačkom rastanku Jadranke Kosor, kao da im je zajednički zadatak rušiti naš životni integritet. S druge strane, u TV emisiji koju su pogledali tek rijetki, u minuti nam se ukaza život. Jadranka Stojaković u invalidskim kolicima. Vjerojatno nikad više neće prohodati, zna da će sve teže govoriti i služiti se rukama. Jedan nespretan pad na pozornici u voljenom joj Japanu bio je okidač za bolest

Ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić šeta po modnoj pisti, u haljini koju je već iznijela Severina. Istina, postala je manekenka u dobrotvorne svrhe, ali poznata je njena ljubav prema glamuru i showbizu. Političarka Ingrid Antičević Marinović izblamira sebe, što bi bilo manje važno da nema nas. Nije se potrudila makar naučiti pročitati u „govornom“ obliku nekoliko rečenica na engleskom, pa milijunski auditorij Europljana može jedino misliti da u Hrvatskoj bolje nema. Bivša nam premijerka Jadranka Kosor samo što javno ne roni suze, kako će preživjeti odvajanje od sise majčice – stranke. Televizijski kanali svim se silama trude dati tim damama što više prostora, kao da im je zajednički zadatak rušiti naš životni integritet.


(SCREENSHOT: HRT)

Poslije njih, milijun televizijskih minuta ispred i iznad, stižu nam s istih TV ekrana dvije jednostavne dame, prirodnoga izgleda, jednostavnih riječi, ponašanja u stilu „na kavi s prijateljicom“. Jadranka Stojaković i Elizabeta Gojan. Kantautorica i slikarica, novinarka i urednica. Emisija „Damin gambit“. U minuti nam se ukaza život. Jadranka u invalidskim kolicima, vjerojatno nikad više neće prohodati, zna da će sve teže govoriti i služiti se rukama. Jedan nespretan pad na pozornici u voljenom joj Japanu bio je okidač za bolest. Nitko ne zna kako bi izgledalo Jadrankino danas da Sarajevo nije bilo domaćin Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine.
 
U jednosatnoj emisiji Jadranka je puno govorila. Našli su se tu: Beatlesi, Rolling Stonesi, Bob Dylan, haiku poezija, Jadran, usna harmonika, njene ljubavi, Jugoslavija bez „nekadašnja“ i „eks“, Aleksa Šantić i Himzo Polovina, banje i lječilišta u Bosni i Hercegovini, matične stanice, mladi muzički talenti, Radio Banja Luka, nesigurna budućnost … Pričala je Jadranka Stojaković o svom životu kao da sve nas koji je slušamo i gledamo dobro poznaje, zvučalo je da smo joj svi prijatelji kojima poručuje „što te nema …“ 


(SCREENSHOT: HRT)

A uvijek jaka na riječima Elizabeta Gojan? Zna kad treba, što i koliko, pa se samo tu i tamo ubaci s nekim potpitanjem. I kad je Jadranka namjestila usnu harmoniku i uzela gitaru u ruke, da nas podsjeti na zvonki glas koji još uvijek dobro odjekuje, Elizabeta je ustala s voditeljske stolice, prišla Jadranki i poljubila je u obraz … za sve nas. Hrabro i suosjećajno, podržavajući je i ohrabrujući, zahvaljujući joj za snagu iz koje treba učiti. Toplina razgovora i iskrenost ispovijedanja udahnuli su nam u olovnu svakodnevnicu dimenziju na koju, u nezaposlenosti, besparici i strahu za sutra, često zaboravljamo.

U ZNAK SJEĆANJA NA ALEKSU ŠANTIĆA: Poslušajte kako Mostar Sevdah Reunion izvodi Šantićevu 'Što te nema'

Ako možete, pogledajte reprizu emisije na Drugom programu HTV-a u utorak, 26. februara (rekla bi Jadranka) u 17.17 sati ili to učinite na ovom linku, pod HRT na zahtjev. Samo da se podsjetite na čudo od života koje svatko od nas živi. I u kojem su dame iz uvoda samo obične državne službenice koje na naš život ne bi trebale imati nikakav utjecaj.

Lupiga.Com