NENORMALNE DEVEDESETE: Tko uporabi više od pet srpskih riječi kaznit će se novčano ili do tri godine zatvora

Ivor Fuka

7. rujna 2013.

NENORMALNE DEVEDESETE: Tko uporabi više od pet srpskih riječi kaznit će se novčano ili do tri godine zatvora

Često ste na meti prijekih pogleda kada preko usta prevalite kakav “srbizam” ili turcizam? Znajte, dobro ste prošli, jer u vrijeme forsiranog nametanja jezične čistoće u Hrvata, tamo negdje sredinom 90-ih, bilo je i prijedloga koji bi vas zbog takvih drskih prijestupa strpali i iza rešetaka. Tako je razrađena i cijela ideja, prema kojoj bi, baš kao da je riječ o kakvom Lupiginom „konfabulatoru“, onaj tko se drzne na „neodgovarajuću uporabu hrvatskog jezika“ i na arku papira upotrijebi više od pet srpskih riječi, zaslužio novčanu kaznu ili kaznu zatvora. Ne, ne i ne. Ovo nije šala, pogledajte.

Još u svibnju 1995. godine „ugledni“ hrvatski građanin i bivši ustavni sudac, Vice Vukojević, predložio Zakon o osnivanju Državnog ureda za hrvatski jezik, koji bi se brinuo o čistoći jezika u javnoj upotrebi, a poglavito bi nadgledao jezik u „tisku, krugovalnim i dalekovidničkim postajama“. Njegova zamisao bila je da se zatvorom do šest mjeseci kazni odgovorna osoba „postaje u kojoj se rabi nehrvatski 'međunarodni-hrvatski' jezik”.

Vice Vukojević
"Ugledni" građanin - Vice Vukojević (FOTO: Forum.hr)

Izvedba zakona o „jezičnom fašizmu“ pala je na pleća Ivice Kramarića, tadašnjeg višeg pravnog savjetnika u Ministarstvu pravosuđa, a kakve sankcije bi trebale „kačiti“ prekršitelje objasnio je u ožujku 1996. godine za danas upokojeni dnevni list Vjesnik. Za tu je izjavu kasnije u, također ugašenom, Feral Tribuneu bio nagrađen sa zavidnom pozicijom u stalnoj rubrici „Greatest shits“. Pa evo kako su to jezični fašisti zamislili:

„Predlažem da se u budući hrvatski kazneni zakonik u prvoj glavi posebnog dijela kažnjivih djela protiv Republike Hrvatske unese kažnjivo djelo pod naslovom i sadržajem: "Neodgovarajuća uporaba hrvatskoga jezika“.

Članak 1.) Tko s nakanom u knjizi, studiji, časopisu, novinama, javnom govoru ili drugom pisanom tekstu veličine jednog autorskog arka uporabi više od pet srpskih riječi te toliko anglizama ili drugih tuđica neprevedenih na hrvatski jezik, osim u slučaju nepostojanja odgovarajuće hrvatske riječi ili naziva, kaznit će se novčanom kaznom ili zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

2) Tko počini djelo iz stava 1. na način da u javnom tekstu ili govoru preko radija ili televizije ili na javnom skupu uporabi između jedne i pet riječi srpskoga nazivlja ili druge tuđice, kaznit će se novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna.“

Eto, tako su dakle zborili vodeći mozgovi hrvatske države u nenormalnim devedesetima ... Na svu sreću negdje je ipak bilo dovoljno razuma da ova monstruozna ideja nikada ne zaživi ...

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay