POKRET OTPORA U AMERICI: U New Yorku osvanuo - Snowdenov hologram!

Ana Benačić

7. travnja 2015.

POKRET OTPORA U AMERICI: U New Yorku osvanuo - Snowdenov hologram!

Zviždač ozloglašene Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden dobio je u ponedjeljak ujutro bistu usred New Yorka, zahvaljujući ilegalnoj akciji trojice umjetnika. Ona je munjevitom akcijom njujorških komunalaca uklonjena poslijepodne istoga dana, ipak, prekasno da ne bi bila ovjekovječena fotoaparatima. Čim je pao mrak, na mjesto s kojega je uklonjena bista, postavljen je - Snowdenov hologram! Umjetnici objašnjavaju da su ga postavili baš u parku Fort Greene, gdje se nalaze spomenici vojnicima Revolucionarnog rata (1775.–1783.) zato što su i oni riskirali svoje živote u ime svojih ideja i otpora tiranima, baš kao što se i Snowden borio protiv kršenja ustava.

"Prečesto se događa da pojedinci koji čine sve da bi živjeli svoje ideale budu označeni kao kriminalci umjesto da ih pretoče u broncu", navode anonimni autori, a prenosi Animal New York. Snowden se vjerojatno ne bi složio s postavljanjem biste, dodaju, budući da je svrha otkrivanja podataka bila da se javnost upozori na zloporabe, a ne da njemu donese priznanja. Izrada i dopremanje (promptno uklonjene) biste teške oko 50 kilograma koštalo je oko 30.000 dolara. 


Uklanjanje istoga dana (FOTO: Instagram/Josephine Tovey)

No, uskoro je na istome mjestu napravljen hologram sa Snowdenovim likom, što je zabilježio Mashable.


Hologram (FOTO: Twitter/Mashable)

Treba reći i da ovo nije prvi puta da se statua sa Snowdenovim likom pojavila u New Yorku. Već je jedna, visoka skoro tri metra, uklonjena iz parka Union Square prošlog listopada, zato što također nije imala dozvolu. Izradio ju je umjetnik Jim Dessicino i uspjela se održati čitava dva sata prije nego što su je vlasti uklonile.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Instagram/Justine G. Williams