LAŽI & OBMANE: Željka Markić - „Bilo nas je 15.000, rekla nam je policija“; Policija - „Bilo ih je 7.000“

Ivor Fuka

24. svibnja 2016.

LAŽI & OBMANE: Željka Markić - „Bilo nas je 15.000, rekla nam je policija“; Policija - „Bilo ih je 7.000“

Organizatori subotnjeg „Hoda za život“, među kojima je i udruga „U ime obitelji“, pohvalili su se da je u njihovoj povorci sudjelovalo preko 15.000 osoba, pozivajući se na službene procjene policije. Međutim, pokazalo se da se radi o poprilično standardnoj manipulaciji. Točnije, radi se o laži. I to, s obzirom da su se javno pozvali na službene procjene policije, svjesnoj laži.

NE VRAĆAMO SE UNAZAD: „Moje tijelo je svetinja i nitko ne može imati moć nad njim“

ŽIVOT POČINJE ZAČEĆEM, A NASTAVLJA SE TEROROM: Što zapravo želi Željka Markić?

„U povorci je prema procjenama policije sudjelovalo više od 15 000 ljudi”, objavila je Građanska inicijativa „Hod za život“, još u subotu. Ovu su neprovjerenu informaciju potom bez ikakve ograde prenijeli Informativna katolička agencija (IKA), Laudato Tv kojeg se povezuje sa Željkom Markić, ali i portal njene udruge, Narod.hr, potom Vatikanski radio, ali i neki ozbiljni mediji poput Večernjeg lista.

Hod za život
Lažne informacije, uz moto sto puta ponovljena laž postaje istina (SCREENSHOT: hodzazivot.hr)

Iako zagrebačka policija redovno na svojim internetskim stranicama objavljuje službene procjene broja prisutnih na većim javnim događanjima ovog tipa, ovog vikenda se to nije dogodilo, a s obzirom da se vikendom više ne održavaju ni nekada uobičajene novinske konferencije u Policijskoj upravi zagrebačkoj, javnost je ostala uskraćena za točnu službenu informaciju. Stoga je Lupiga policiji jučer poslala službeni upit, zanimajući se za broj okupljenih tijekom „Hoda za život“. Odgovor je stigao danas i iz njega jasno proizlazi kako su organizatori manipulirali javnošću kada su se pozivali na procjenu policije koja kaže kako je u povorci bilo 15.000 osoba.

„Prema našim procjenama u subotu 21. svibnja u 'Hodu za život' sudjelovalo je oko 7.000 osoba“, odgovor je koji smo dobili u Policijskoj upravi zagrebačkoj. S obzirom da se, dakle, radi o službenoj i provjerenoj brojci, postavlja se pitanje kako to da su se organizatori manifestacije pozivali također na policijsku procjenu, uveličavajući broj sudionika za više nego dvostruko, ali i koliko im se može vjerovati pri svakom iznošenju nekih „podataka“ i „argumenata“. 

Istovremeno su se organizatori i njihovi medijski sateliti obračunavali s medijima koji nisu napisali broj sudionika koji bi im odgovarao, a pogotovo na medije koji su nakon samog početka povorke preuzimali izvještaj Hrvatske novinske agencije (HINA) u kojem je, govoreći o početku „manifestacije“, stajalo da se radi o „oko više od tisuću sudionika“. Takvim se napadima priključila i sama Željka Markić koja se gostujući na RTL televiziji okomila na uredničku politiku te televizijske kuće, tvrdeći da je taj medij posvetio veću minutažu onima koji su „zaustavljali povorku“, nego samoj povorci

Željka Markić
Ono što se ne može utvrditi jeste to je li ovakav agresivni pristup u kojem se napada i istovremeno iznosi neistine uobičajeni modus operandi Željke Markić i njene udruge „U ime obitelji“ ili tek iznimka (FOTO: Lupiga.Com)

„Dobila je veću minutažu nego 15.000 ljudi prema procjenama koje smo mi dobili od policije”, nezadovoljno je u eter rekla Markić, ponavljajući laž da je policijska procjena 15.000 ljudi. Zanimljivo je spomenuti i kako Markić nije lagala samo o brojci, već i o minutaži. Pregledavanjem emisije na koju se ona pozivala, lako se može utvrditi da je devet minuta (točnije 09:03) izdvojeno za "Hod za život", a četiri minute (točnije 04:03) za inicijativu "Obrani pravo za život". Ono što se ne može utvrditi jeste to je li ovakav agresivni pristup u kojem se napada i istovremeno iznosi neistine uobičajeni modus operandi Željke Markić i njene udruge „U ime obitelji“ ili tek iznimka.

Za kraj dodajmo kako u policiji doznajemo i da je u subotu, vezano za ovaj događaj, zagrebačka policija imala dva postupanja, odnosno privela je „dvije ženske osobe“. Radi se o Dunji Ercegović i Dunji Janković, koje su potom puštene, jedna bez ikakve prijave, a druga s prekršajnom prijavom zbog neposjedovanja osobne iskaznice.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina